• suami-nafsu-kuat

  ISTERI TERANIAYA: SUAMI NAFSU KUAT DAN SUKA MENGHABISKAN HARTA ISTERI

  Soalan: Saya Farah (bukan nama sebenar) merupakan suri rumahtangga sepenuh masa. Saya mempunyai 3 orang anak. Perkahwinan saya dan suami telah mencecah 5 tahun. Suami saya seorang yang sangat kuat nafsu syahwatnya – suami nafsu kuat. Sejak dari awal perkahwinan lagi suami saya tak kira pagi, petang atau malam beliau sering minta bersama sampai saya tak larat melayani dia. Telah beberapa kali saya cuba tolak pelawaan tapi suami paksa saya bersama. Akibat daripada kekerapan melakukan hubungan kelamin, saya telah mengalami pendarahan pada alat sulit dan kerap rasa sakit-sakit. Bila saya mengadu, suami tidak mengendahkan dan langsung tidak pernah bawa saya ke klinik untuk pemeriksaan. Saya hanya bergantung pada ubat tahan sakit saja. Dalam keadaan saya begitu pun, suami tetap dengan sikapnya. Saya betul-betul rasa tertekan dengan masalah ini. Hanya mengenangkan anak-anak sahaja saya masih bertahan dan bersabar sehingga sekarang. Saya pernah menyuarakan masalah ini padanya namun apa yang berlaku, suami saya marah dan tengking saya. Dia mengatakan saya wajib patuh sebab itu arahan daripadanya sebagai suami. Suami juga kadang-kadang sanggup tak pergi kerja kerana nakkan bersama. Dia juga sering bertukar kerja kerana masalah kehadiran dan komitmen.

  suami-nafsu-kuat-2Dari segi duit pula, tanggungan tidak sepenuhnya dari pendapatan suami sebab gaji suami kecil dan kadang-kadang tak ada gaji (dalam tempoh tak bekerja). Hampir kesemua tanggungan tersebut adalah dari saya sendiri. Sebelum saya berkahwin dengan suami, saya mempunyai pekerjaan tetap dengan gaji yang lumayan. Saya telah mempunyai kereta, rumah, duit simpanan dan barang-barang kemas. Namun, semua harta-harta tersebut dicagar oleh suami satu demi satu dan digunakan untuk tampung keperluan keluarga. Suami berjanji untuk tebusnya kembali tapi sekarang lain pula jadinya.  Bila saya bertanyakan tentang harta2 tersebut, suami mengamuk dan ugut saya nak bawa lari anak-anak jika saya sebut tentang hal ini lagi dan dia juga cakap yang dia tak akan tebus harta-harta itu sebab duit tak ada. Saya sekarang buat bisnes online. Alhamdulillah sedikit sebanyak ada juga pendapatan. Tapi sedihnya, kad bank saya suami pegang dan dia gunakan wang itu ikut suka hati tanpa minta izin daripada saya terlebih dahulu. Sejujurnya, saya sudah tidak tahan lagi meneruskan perkahwinan ini dan bercadang untuk bercerai. So, apa yang perlu saya lakukan? Apakah hak yang boleh saya tuntut selepas penceraian? Mohon nasihat.

   

  Jawapan: Terima kasih Puan atas soalan yang diajukan dan saya simpati atas apa yang berlaku atas diri Puan.

  Sebelum saya menerangkan dengan lebih lanjut, harapnya penceraian ini adalah usaha terakhir yang Puan ambil untuk selesaikan konflik rumahtangga Puan dan suami.

  Baiklah, setelah meneliti satu-persatu permasalahan Puan, keadaan dan situasi Puan pada ketika ini adalah diharuskan bercerai mengikut Hukum Syarak berdasarkan 3 sebab berikut:

  1. Telah timbul kemudharatan pada diri Puan akibat dari sikap suami yang terus menerus memaksa Puan melakukan hubungan kelamin.
  2. Suami telah dengan sengaja cuai memperuntukkan nafkah zahir kepada Puan.
  3. Suami telah dengan sengaja melupuskan harta Puan.

  Bagi proses penceraian, memandangkan Puan dan suami masih tinggal sebumbung maka langkah awal yang sebaiknya dibuat ialah Puan berbincang tentang penceraian ini dengan suami terlebih dahulu. Jika suami bersetuju untuk menceraikan Puan, maka Puan boleh menfailkan permohonan cerai di bawah seksyen 47 Akta/Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam. Prosiding penceraian di bawah seksyen ini lebih mudah kerana ia tidak memerlukan kepada pembuktian atau perbicaraan jika pihak-pihak telah bersetuju untuk berpisah. Selain itu, segala aib pasangan juga tidak dibuka. Dari segi Hukum Syarak, tindakan ini sangat dituntut dalam Islam berdasarkan surah al-Baqarah ayat 229, Allah s.w.t berfirman:

   

  فإمساك بمعروف أو تسريح بإحسان

  Maksud: “Setelah itu suami dapat menahannya dengan cara yang baik dan melepaskan dengan baik.”

   

  Manakala jika berlaku sebaliknya yakni keadaan di mana suami Puan tidak menerima atau tidak mahu hadir prosiding penceraian, maka Puan boleh menfailkan tuntutan fasakh di bawah seksyen 53 Akta/Enakmen yang sama. Ini kerana sebab-sebab penceraian Puan seperti yang disebutkan di atas juga ada diperuntukan di bawah seksyen 53.

  Dalam permohonan fasakh, Puan perlu nyatakan bersama alasan-alasan fasakh yang berkaitan seperti berikut:

  (1) suami telah lazim menyakiti dan menjadikan kehidupan Puan menderita disebabkan oleh kelakuan aniayanya,

  (2)  suami telah melupuskan harta Puan dan

  (3)  suami telah cuai mengadakan peruntukan bagi nafkah selama 3 bulan berturut-turut.

  Setiap alasan-alasan yang dikemukakan dalam permohonan fasakh perlu dibuktikan wujud. Kegagalan Puan mengemukakan bukti atau saksi bagi menyokong alasan tersebut boleh menyebabkan tuntutan/permohonan fasakh Puan ditolak.

  Dalam kes fasakh, perkara yang paling penting ialah pembuktian. Saya bantu Puan dalam hal ini. Berdasarkan kepada alasan yang pertama, “suami telah lazim menyakiti dan ……” adalah merujuk kepada tindakan suami yang kerap memaksa Puan melakukan hubungan kelamin sehingga menyebabkan pendarahan pada alat sulit Puan. Hal keadaan ini dikuatkan lagi dengan kelakuan aniaya suami Puan yang langsung tidak mengendahkan kesakitan yang Puan alami dan berterusan memaksa Puan melakukan hubungan kelamin. Akibat daripada sikap suami, Puan mengalami pendarahan dan tekanan perasan. Bagi membuktikan perkara ini, Puan perlu sediakan laporan perubatan. Laporan perubatan disini merujuk kepada laporan doktor berkenaan dengan pendarahan pada alat sulit dan juga laporan pakar psikiatri yang mengesahkan bahawa Puan sememangnya mengalami tekanan perasaan.

  Seterusnya bagi alasan yang kedua, kecuaian suami memperuntukan nafkah adalah merujuk kepada situasi dimana suami tidak sepenuhnya menanggung keperluan keluarga malah sebaliknya telah menggunakan wang simpanan dan harta Puan untuk tujuan tersebut. Ini berlaku kerana suami tidak mempunyai gaji yang tetap ekoran dari masalah bertukar-tukar tempat kerja. Dalam perkara ini, Puan boleh mengemukakan saksi iaitu bekas majikan suami Puan bagi menerangkan tentang sikap dan komitmen suami sebagai pekerja. Selain itu, jiran juga boleh dibawa menjadi saksi sekiranya jiran tersebut kerap melihat kelibat suami di rumah dan mengetahui bahawa suami  tidak  bekerja. Pendek cerita, segala dokumen yang berkaitan yang Puan rasa ianya menyokong alasan tersebut boleh dikemukakan di Mahkamah.

  Bagi alasan yang terakhir iaitu suami telah dengan sengaja melupuskan harta Puan. Difahamkan bahawa suami dalam kes ini telah mungkir janji untuk menebus kembali harta-harta yang telah dicagar tambahan turut mengugut Puan untuk membawa lari anak sekiranya hal ini diungkit lagi. Baik, bagi masalah ini Puan perlu sediakan dokumen2 yang berkaitan dengan transaksi cagaran. Jika transaksi tersebut dibuat secara lisan, sebaiknya minta kerjasama orang yang menerima cagaran itu untuk beri keterangan di Mahkamah bagi mengesahkan kewujudan transaksi tersebut. Selain itu, dokumen harta dan rekod wang simpanan Puan juga perlu dikemukakan untuk menunjukkan harta-harta tersebut adalah kepunyaan Puan. Berhubung dengan isu bawa lari anak, saya cadangkan Puan mohon perintah injuksi dari Mahkamah Syariah. Ini penting untuk menghalang suami dari bawa lari anak dan sekiranya berlaku kejadian ini suami Puan boleh ditangkap dan dipenjarakan. Dalam masa yang sama, Puan juga dinasihatkan untuk memohon perintah interim hadhanah. Permohonan ini adalah bertujuan untuk mendapatkan hak jagaan sementara sepanjang tempoh prosiding berjalan.

  Berkenaan dengan hak-hak selepas penceraian, jika Puan becerai secara baik maka hak yang boleh dituntut ialah nafkah iddah, mutaah, harta sepencarian, hadhanah, dam nafkah anak. Dan sekiranya penceraian secara fasakh, semua hak-hak yang disebutkan Puan boleh tuntut kecuali nafkah iddah.

  Saya kira penerangan yang serba ringkas ini dapat memandu Puan untuk tindakan lanjut. Cuma, saya nasihatkan supaya Puan guna khidmat Peguam Syarie supaya kes ini dikendalikan mengikut prosiding undang-undang yang betul dan menepati Hukum Syarak. Sekiranya Puan ingin bertanya dengan lebih lanjut, Puan boleh hubungi kami di 012 667 6200 (Peguam Syarie Faiz Adnan) atau pejabat 03-2283 1400/03-2283 3400 atau datang terus ke firma kami di Bangsar Utama. Terima kasih.

  Share sekiranya artikel ini bermanfaat!

   

Comments are closed.